Novinky


Výstava v Ziline 2013

Správy Tlačové správy

Správy Brožúry Čítajte! Vaše Príspevky

Nahláste Zneužitie


Brožúry na stiahnutie


späť k tlačovým správam

Ako môžu psychiatrické lieky zabiť vaše dieťa
Dátum: 5. 6. 2011
Autor/Zdroj: CCHR

drugsexhibitKošice - Občianska komisia za ľudské práva organizuje daľšiu kampaň o odhaľovaní zneužívania ľudských práv deštruktívnymi praktikami psychiatrie.

V čase od 10. mája do 24. mája 2011 každý deň od 9.00 do 20.00 hod. budú mať návštevníci možnosť vidieť výstavu v priestoroch Archeologického múzea na Dolnej bráne v Košiciach.

Občianska komisia za ľudské práva je medzinárodná pracovná skupina spolupracujúca s lekármi, vedcami, psychiatrami, profesormi, pedagógmi a vládnymi úradníkmi. Je neštátnym orgánom dohľadu na poli duševného zdravia a zodpovedná za reformu viac ako 150 zákonov na ochranu pacienta.

Témou tohtoročnej kampane je poukázanie na predpisovanie psychoaktívnych liekov deťom a mládeži, ktoré je nielen nebezpečné, ale aj smrteľné.

Psychoaktívne lieky, ktoré sa predpisujú deťom po celom svete, vrátane Slovenskej republiky, zarobia farmaceutickým firmám 3,62 miliárd eur ročne. Psychiatria nevie predvídať nepriaznivé vedlajšie účinky na deťoch, pretože nevedia, ako ich lieky fungujú. Na rozdiel od medicíny, psychiatria nemá žiadne laboratórne testy, röntgeny či iné vyšetrenia, ktoré by vedeli určiť, že správanie človeka, ktoré sa vymyká normálu, je skutočná choroba, ktorá vraj údajne vzniká v mozgu.

Nie je v poriadku, ak si chce niekto vytvoriť takýto podvodný biznis. A je výslovne neprípustné, keď sa takýto podvod uplatňuje na deťoch a nic netušiacich pacientoch, ktorí by k takejto "liecbe" nikdy nedali súhlas, keby vedeli, čo bude jej výsledkom. Viac ako 20 miliónov detí na svete užíva psychoaktívne lieky.

172 medzinárodných regulačných agentúr pre liečivá vydalo varovania, že antidepresíva, antipsychotiká a psychostimulačné lieky spôsobujú vážne nežiaduce účinky: násilné správanie, otupenosť, depresiu, nevraživosť, zlyhanie pečene, zástavu srdca, psychózu, záchvaty, bludy, spomalenie rastu, samovražedné myšlienky, samovraždy, vraždy a náhlu smrť.

Psychoaktívne lieky ako antidepresíva a antipsychotiká sa predpisujú už aj deťom mladším ako 10 rokov. Aj na Slovensku sa stretávame s prípadmi detí, ktoré užívajú napríklad Concertu, aby sa "lepšie sústredili" v škole, tzv. ADHD. Jeden súčasný prípad sme zaznamenali v Trenčíne, kde sa 8-ročné dievčatko sťažovalo svojej doučovateľke na bolesti hlavy, svrbenie tela a nočné mory, pričom sa zistilo, že tento metylfenidát užíva už 6 mesiacov len preto, aby sa lepšie sústredila. To znamená, že toto dieta užíva drogu, ktorej farmakologický účinok je podobný kokaínu, úplne legálne, predpísanú niekým, kto ani len nevie, co jej môže v živote spôsobiť a ako jej môže zničiť život. Concerta a iné psychoaktívne lieky pre deti sa spájajú aj s prípadmi náhleho úmrtia u detí.

O praktikách farmaceutických firiem a spôsobe, ako sa schvaľujú psychiatrické lieky, nás informuje z prvej ruky pán John Virapen, ktorý pracoval ako generálny riaditeľ pre jednu z najväčších farmaceutických firiem na svete ELI LILLY vo Švédsku. Svoje spovede publikoval v knihe "Nežiaduci účinok: smrť?", ktorá sa na Slovensku okamžite ujala na trhu a stala sa bestsellerom. V rámci kampane Občianskej komisie za ľudské práva zavíta na Slovensko aj John Virapen, aby ako hlavný hosť na konferencii v Košiciach dna 22.mája priblížil ľuďom práve túto problematiku.

Je dôležité, aby rodičia, učitelia, rodiny a príbuzní boli správne informovaní o nebezpečenstvách psychoaktívnych liekov, a vedeli, čo sa stane, keď dajú predpísané "lieky" svojím najcennejším a najzraniteľnejším - deťom. Psychoaktívne lieky, v skutočnosti drogy, nepatria do tela žiadneho dieťaťa a takisto ani do tela dospelého človeka. Odpoveď je veľmi jednoduchá: dali by ste
5-ročnému dieťaťu heroín? Nedali. Nedali by ste mu ani len kávu či cigarety. Tak prečo to psychiatri robia? Čo sa stalo s našimi vládami, že dovoľujú, aby sa ľudia v tejto spoločnosti legálne drogovali?

Získajte fakty. Príďte na výstavu o psychiatrii, kde sa dozviete o jej histórii, ako sa dostala k moci a jej plánoch sociálnej kontroly spoločnosti ako politického nástroja, ktorým je.

O NÁS  |   INFORMÁCIE  |   HLÁSENIA  |   OBCHOD  |   KONTAKT    

© 2009-2011 Občianska komisia za ľudské práva,o.z. Všetky práva vyhradené.